Statele membre ale Uniunii Europene (UE) și-au exprimat luni sprijinul față de Franța în scandalul legat de anularea unui contract semnat între Paris și Canberra.
Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii, care s-au reunit la New York în marja Adunării Generale a ONU, „și-au exprimat în mod clar solidaritatea față de Franța”, dar și „sprijinul clar” acordat Parisului, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după cum informează site-ul agenției Agerpres.
Borrell a declarat pentru presă că participanții la reuniune consideră că disputa dintre Franța și Statele Unite, generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între SUA, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană.
Totodată, șeful diplomației europene a atras atenția că situația actuală „nu merge în direcţia unei cooperări mai strânse în zona indo-pacifică”.
Ministrul francez de Extere, Jean-Yves Le Drian, a făcut sâmbătă seara o serie de declarații despre „criza gravă” provocată de faptul că Australia a renunțat la contractul pentru submarine franceze.
Șeful diplomației franceze a declarat că această decizie reprezintă „o minciună (…), o duplicitate (…), o pierdere majoră a încrederii și un dispreț” din partea aliaților Franței.
Întrebat de jurnaliștii France 2 despre această situație, Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra și Washinton. „Există o criză gravă între noi”, a spus oficialul.
Diferendul dintre Franța, Statele Unite și Australia referitor la contractul pentru submarine franceze nu ar trebui să afecteze cooperarea militară din cadrul NATO, a declarat sâmbătă amiralul Rob Bauer, președntele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice.
Parteneriatul strategic AUKUS a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.